Cortana szolgáltatásainak igénybevétele a Windows 10 rendszeren

A Windows 10 egyik legkitűnőbb újítását, Cortana-t sokan nem ismerik még. A magyar nyelven egyelőre még nem elérhető szolgáltatás bekapcsolását és használatát elsősorban azoknak mutatom be, akiknek nem okoz gondot az angol nyelv használata.

_

Bevezető

"Cortana segíti a keresést a számítógépen, kezeli a naptárat, nyomon követi a csomagokat, megtalálja a fájlokat, cseveg Önnel és még viccet is mesél. Minél többet használja Cortanát, annál személyesebbé válik a felhasználói környezete."

Cortana konkrétan egy digitálisan megalkotott, intelligens személyi titkárnő, aki a Windows 10 rendszeren könnyíti meg a mindennapi teendőinket. Például mikrofonon keresztül is utasíthatjuk, hogy indítsa el számunkra az Internet-böngészőt, vagy mondja el a holnapi időjárást. Minderről részletesebb információkat kaphatunk a hivatalos weboldalra ellátogatva.

_

Telepítés és használat

Ahhoz, hogy a Cortana-t a számítógépünkön használhassuk, el kell végeznünk az alábbi lépések mindegyikét.

Fontos tudnivaló: a teljes Windows 10 rendszerünk menürendszere is angol nyelven fog megjelenni. Ezt később magyarra természetesen bármikor visszaválthatjuk.

- Első lépésként a rendszer beállításaiban a Vezérlőpulton keresztül lépjünk a Régió beállításokhoz. Itt minden lehetséges résznél az Egyesült Államok és az angol nyelv legyen kiválasztva.

_

- Kövessük a hivatalos leírást a szövegbeviteli nyelvünk angol nyelvre való beállításához - az ehhez szükséges frissítéscsomagokat pedig telepítsük fel a listában megjelenő English (United States) -> Options lehetőségeket kiválasztva.

_

Ezt követően nincs más teendőnk, mint hogy újraindítani a számítógépet és a Windows 10 rendszerbe a Microsoft-nál létrehozott fiókunkkal bejelentkezve elkezdeni a Cortana-val való ismerkedést. Ehhez első körben a tálcán lévő START-gomb mellett újként megjelenő keresősávba kattintsunk és a bal szélen megjelenő fogaskerék-ikonra kattintva végezzük el a szükséges beállításokat.Utasításkészlet

A Cortana-val használható utasításainkról kaphatunk egy szép összefoglalót, ha Cortana-nak a "Help" utasítást bemondjuk. A további utasítások részletes ismertetőjét pedig megismerhetjük innen és innen.

Továbbá hivatalos bemutatóvideókon keresztül is segítséget kaphatunk.

Cortana mobiltelefonokra

Külön jó hír a Windows Phone tulajdonosok számára, hogy a fent említetteket elvégezve már a mobiltelefonunkon is mindenhol a segítségünkre lehet Cortana.

Ehhez mindössze itt is a régió- és nyelvbeállításokat kell amerikai angolra beállítani, aztán a készülék újraindítása után Cortana-t máris elérhetjük - a programlistából Cortana néven, vagy pedig a jobb alsó kereső gombot hosszan lenyomva tartva.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.